Drie jaar overgangsperiode voor de eID


Drie jaar overgangsperiode voor de eID

Voor de nieuwe ID-kaart, de eID, is er een overgangsperiode ingesteld van drie jaren. Dit  betekent dat na de launch van de eID, drie jaren uitgetrokken zullen worden om de burgers de gelegenheid te geven om hun nieuwe ID kaart  te maken. Daarna moet een ieder in het bezit zijn van de eID kaart. Dit zegt Melvin Renfrum, beleidsadviseur ICT op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Verder geeft Renfrum aan dat wanneer je je ID-kaart pas hebt gemaakt, je niet hoeft te haasten om de eID te maken. “ De personen die hun eerste eID gaan maken binnen die drie jaar krijgen het gratis. Van een ieder die 16 jaar of ouder is, wordt gevraagd om vanaf de launch en binnen 3 jaar in het bezit te zijn van de eID”.

Allereerst verschilt de nieuwe ID-kaart qua uiterlijk in kleur met de oude kaart. Verder heeft de nieuwe kaart ook veel voordelen omdat het is voorzien van een machine readable chip. “Dat zal ervoor zorgen dat in tijd, het makkelijker is voor de burgers om de nieuwe kaart te gebruiken.  Een ander voordeel is dat de eID ook veiligheidsaspecten heeft, waardoor het moeilijk na te maken is”, zegt de ICT deskundige.

Thans moeten de burgers zich naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) begeven voor de aanmaak van een ID-kaart. Bij de eID kan dat bij elk bureau voor burgerzaken (bvb). “Bij de nieuwe kaart zou je wel even moeten wachten. Je krijgt het niet gelijk zoals dat nu gebeurd, omdat het eerst naar de printing house moet waar alle kaarten worden geprint. Je gaat dus naar je bvb om al jouw informatie zoals je naam, adres, foto en vingerafdrukken, door te geven. Deze informatie wordt dan opgestuurd naar de printing house en binnen 30 dagen krijg je een berichtje dat jouw eID kaart af is en opgehaald kan worden”, aldus Renfrum