CBB brengt diensten dichter naar de samenleving


CBB brengt diensten dichter naar de samenleving

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) en wel het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft met ondersteuning van de United Nations Development Programme (UNDP), op donderdag 17 november 2022, de heropening gedaan van het Bureau voor Burgerzaken (BvB) Stoelmanseiland in het district Sipaliwini. Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere vicepresident Ronnie Brunswijk, Biza-minister Bronto Somohardjo, assembleeleden Evert Karto en Josafat Kanape, de districtscommissaris en kapiteins van het gebied en de lokale bevolking. 

“Vandaag vindt de opening plaats van een volwaardig Bureau voor Burgerzaken. Dat wil zeggen dat de bewoners van deze omgeving nu voor alle diensten van het CBB hier terecht kunnen. De bewoners kunnen hier terecht voor het aanvragen van hun ID- kaart, uittreksels en andere verklaringen en het doen van aangifte van geboorte en overlijden.” Met de opening van het bureau worden meer dan vijfduizend burgers in dat gebied geholpen, zegt CBB-directeur Anastatia Kanapé-Pokie. “Het CBB telt nu 45 Bureaus voor Burgerzaken landelijk. Wij proberen zoveel mogelijk onze diensten te brengen naar de burgers, zodat ook onze bevolkingsadministratie up-to-date is. De samenleving hier hoeft nu geen hoge kosten meer te maken en een reis naar Paramaribo te ondernemen voor het doen van burgerzaken”, zegt Kanapé-Pokie.

Biza-directeur Mohamad Eskak geeft aan dat de heropening van het BvB Stoelmanseiland moet worden gezien in het kader van effectievere en efficiëntere dienstverlening, welke van eminent belang is voor de lokale bevolking van Tapanahony. “Biza is aan een traject begonnen om zaken zo snel mogelijk aan te pakken middels evaluatie en het identificeren van gebreken binnen de dienstverlening.”  Henk Deel, districtscommissaris van het ressort Tapanahony, laat weten dat de lokale bevolking enorm dankbaar is voor dit bijzondere moment. “Wij rekenen op een vriendelijke houding van de medewerkers en dat er anders wordt gecommuniceerd met ons. Dit omdat er minstens zes volkeren zijn in dit gebied met allemaal hun eigen gewoonten en cultuur, die veel verschillen van die van Paramaribo”.