Biza presenteert nieuwe elektronische ID-kaart tijdens ICT-workshop DNA


Biza presenteert nieuwe elektronische ID-kaart tijdens ICT-workshop DNA

De nieuwe ID-kaart oftewel de elektronische ID-kaart, de E-ID, is door het ministerie van Binnenlandse Zaken gepresenteerd tijdens de DNA workshop over “De weg naar een Digitale Surinaamse Overheid (Government 2.0)”. Malvin Renfrum, beleidsadviseur ICT-Biza, heeft hierbij het ontstaan, de voordelen, de procedure en de processen in dit kader, in grote lijnen aangegeven.

Minister Mike Noersalim heeft samen met zijn ICT-team, onder andere de technische onduidelijkheden vanuit de DNA-leden enigszins uit de wereld geholpen. De bewindsman zegt dat het streven is om iedereen te voorzien van de E-ID, nog voor de verkiezingen. Daarnaast verduidelijkt de minister dat de wachttijd van 30 dagen noodzakelijk is vanwege haar kwaliteitsborging.

Onze huidige ID-kaart wordt in sommige landen als bewijs van legitimatie niet geaccepteerd. Het wordt gezien als een home-made kaart, die geen beveiligingssysteem heeft. Om aan de internationale standaarden te kunnen voldoen zijn wij als land genoodzaakt de verouderde ID kaart te vervangen. De E-ID verschilt van de huidige ID kaart, omdat de persoonsgegevens door middel van een ingebouwde chip digitaal in de kaart wordt opgeslagen. Daarnaast zullen ook biometrische gegevens in worden verwerkt. Hierbij gaat het om het gezicht (gezichtsherkenning) en om de afdrukken van de 10 vingers (vingerafdruk).