Huwelijk in Suriname
Een huwelijk is een wettelijke verbintenis tussen een man en een vrouw voor een duurzame leefgemeenschap. In Suriname zijn er twee manieren om een huwelijk aan te gaan:
- Het burgerlijk huwelijk
- Het religieus of godsdienstig huwelijk
Bij de huwelijksaangifte moet worden aangegeven voor welke wijze van huwelijksvoltrekking wordt gekozen.
Algemene vereisten voor het aangaan van een huwelijk:
- Beide partners moeten ongehuwd zijn.
- De man moet 17 jaar of ouder zijn en de vrouw 16 jaar of ouder.
- Toestemming van de ouders is vereist tot de leeftijd van 21 jaar (minderjarig); tevens is vereist toestemming van de voogd als iemand anders dan de ouder(s) tot voogd benoemd is
- Als één van de partners eerder gehuwd is geweest, moet een bewijs van huwelijksontbinding worden ingediend (bijvoorbeeld een overlijdensakte, echtscheidingsakte, of verstotingsakte).
Waar wordt de huwelijksaangifte gedaan?
De huwelijksaangifte is de officiële verklaring van de man en de vrouw dat ze met elkaar willen trouwen. De aanstaande echtgenoten moeten samen aangifte doen bij het Bureau voor Burgerzaken in de woonplaats van één van hen. Woont een van hen in het buitenland en kan die persoon niet aanwezig zijn voor de aangifte, dan kan de aangifte vooraf worden gedaan door middel van een gelegaliseerde schriftelijke verklaring (machtiging) van het land van herkomst.
Bij een religieus huwelijk kan de religieuze huwelijksambtenaar ook de aangifte doen, indien hij daartoe door het bruidspaar is gemachtigd.
- Bij de aangifte moet worden aangegeven voor welke wijze van huwelijk voltrekking wordt gekozen.
- Het burgerlijk huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand in de trouwzaal van het Bureau voor Burgerzaken.
- Het religieus huwelijk wordt voltrokken door een religieuze huwelijksambtenaar bij een religieuze gelegenheid.
Belangrijk
Een religieus huwelijk kan alleen worden voltrokken door een huwelijksambtenaar van uw religieuze organisatie. De aangifte moet minimaal 21 dagen (3 weken) vóór de voltrekking van het huwelijk worden gedaan. Hierna vindt de afkondiging plaats en de huwelijksaangifte is 1 jaar na afkondiging geldig m.a.w. de aangifte mag maximaal één jaar van tevoren geschieden. Dit betekent dat als het huwelijk niet wordt voltrokken binnen 1 jaar na afkondiging, het pas mag worden voltrokken, nadat het wederom is voltrokken.
Welke documenten moeten worden overgelegd bij een huwelijk met een vreemdeling?
Surinaamse burgers:
- Legitimatiebewijs: ID-kaart of paspoort (Let op: Surinaamse nationaliteit)
- Geboorteakte
- Bewijs van burgerlijke staat: Ongehuwde staat.
- Indien gescheiden: Echtscheidingsakte + verklaring dat u na uw echtscheiding niet bent hertrouwd.
- Indien weduwe of weduwnaar: Overlijdensakte en een verklaring waaruit blijkt dat u na het overlijden van uw vorige partner niet bent hertrouwd.
Welke documenten moeten worden overgelegd bij een huwelijk met een vreemdeling?
Voor vreemdelingen:
- Legitimatiebewijs: uitsluitend paspoort met een geldige toelating of een geldig kort verblijf.
- Geboorteakte: Indien buiten Suriname geboren.
- Bewijs van burgerlijke staat: Ongehuwde staat.
- Indien gescheiden: Echtscheidingsakte + + verklaring dat u na uw echtscheiding niet bent hertrouwd.
- Indien weduwe of weduwnaar: Overlijdensakte en een verklaring waaruit blijkt dat u na het overlijden van uw vorige partner niet bent hertrouwd.
Opmerking 1:
Alle buitenlandse documenten moeten voorzien zijn van een apostillestempel/ zijn gelegaliseerd.
Alle stukken die in een andere taal dan het Nederlands zijn opgesteld (bijvoorbeeld Engels, Spaans, Portugees, Chinees, enz.), moeten in het Nederlands worden vertaald door een beëdigde tolk.
Let wel
"In de trouwzaal is een beëdigde tolk vereist. Zonder tolk kan het huwelijk niet plaatsvinden."
Opmerking 2:
Bij het huwelijk moet voor de vertaling een beëdigde tolk aanwezig zijn, ten behoeve van de aanstaande echtgenoot/echtgenoten die de Nederlandse taal niet machtig is/zijn.
Alle documenten moeten origineel en gelegaliseerd zijn door de bevoegde autoriteiten van het land van herkomst. Documenten in een vreemde taal moeten door een beëdigde tolk in het Nederlands worden vertaald.